När Ölandsklubben i Stockholm den 10 december, för första gången, bjöd in till torsdagsträff på kvarterskrogen på Söder, kom fem personer. Andra gången blev succé! Initiativet ”After work på öländska” har kommit för att stanna.
Torsdag kväll den 14 januari råder arktisk kyla i Stockholm. Stämningen ute på gatorna är dämpad och det känns litet ödsligt längs trottoarerna på Södermalm. Men inne i värmen på den hemtrevliga kvarterskrogen Öländskans Spis, som denna kväll är fylld av ölandsvänner och äkta ölänningar, är stämningen både uppslupen och förväntansfull.
På initiativ av Ölandsklubben i Stockholm, med ordförande Rolf Attoff i spetsen, och restaurangchef Rickard Wall, är det nämligen ”After work på öländska” – som för de flesta besökarna betyder kroppkakor och öl från Kackelstugan.
Rolf Attoff hälsar besökarna, som till överraskande stor del består av småbarnsfamiljer och yngre vuxna, välkomna till det som han hoppas skall bli en uppskattad och välbesökt tradition. Temat för denna torsdagsträff är Borgholm 200 år.
– För första gången på många år råder det medvind i Borgholm, uppger Rolf Attoff. Staden fyller 200 år och har fått en konkret vision. Näringslivet ställer upp och alla kämpar och är fulla av framtidstro.
Det gemensamma för alla visstidsboende Stockholmölänningar och äkta, men utflyttade, ölänningar är, enligt Rolf Attoff, att alla älskar Öland.
– För det öländska samhället och öns kultur är vi, visstidsboende, minst lika viktiga som Ölands fast boende, menar Rolf Attoff. Därför är förhoppningen att dessa informella torsdagsträffar, som kommer att arrangeras en gång i månaden under hela vinterhalvåret, och som välkomnar alla som älskar Öland och värnar om öns välbefinnande, skall bli uppskattade.
– Gemensamt låter vi idéerna flöda kring hur vi skall forma innehållet för dessa träffar – vi vill skapa ett slags vision helt enkelt, säger Rolf Attoff.
Nästa torsdagsträff har temat ”Kackelstugan kommer till stan”. Då räknar Ölandsklubben i Stockholm med en än större uppslutning.
– Reservera redan nu torsdag den 11 februari i era kalendrar, uppmanar Rolf Attoff. Och boka bord om ni tänker äta. Kroppkakorna håller nämligen god öländsk kvalitet, och vill ni hellre pröva öländska isterband eller äkta öländsk chèvre, så finns även det på meny. Liksom öl, bryggt i Kackelstugan.
Ölänningarna har fått sin mötesplats i Stockholm.