Möten

Välkomna till vårmötet 2024
Datum för vårmötet är bestämt till den söndagen den 21 april. Separat inbjudan kommer att skickas ut via mail i god tid. Se till att meddela om ni bytt mailadress.

Talare är arkeologen och fotografen Jan-Henrik Fallgren som även blev Årets Ölänning 2022. Jan-Henrik kommer bl a att delge oss kunskap om de nya fynden vid Sörby Borg och en rad andra arkeologiska fynd. Han kan även berätta om skillnaderna mellan Öland och Gotland ur ett arkeologiskt perspektiv.

Nästa tisdagsträff är den 13 februari
Vårens första träff äger rum den 13 februari på restaurang Haga Deli i Vasastan och talare är Emma Rydnér som håller ett intressant föredrag om ämnet Världsarv på Öland och i världen. Inbjudan skickas ut på mail så se till att meddela om du har bytt mailadress!
Datum för nästa träff i vår kommer att meddelas senare!

 

Höstmötet 2023
Höstmötet 2023 hölls torsdagen den 23 november i Gustaf Wasas församlingslokal vid Odenplan. Efter mötesförhandlingar och kroppkaksmiddag kåserade vår inbjudna talare Kim Teleman på ett initierat och entusiastiskt sätt om hårda levnadsförhållanden för kvinnor på norra Öland för drygt hundra år sedan. Detta har hon beskrivit i boken Christinelund – när ingen kan berätta: om kvinnorna i en nordöländsk by för hundra år sedan.

Tisdagsklubben har blivit  Tisdagsträffen
Den 31 oktober 2023 hölls höstens tisdagsträff. Talare då var författaren Johan Theorin. Han kåserade över sin senaste bok Ristmärken, och om händelserna på ön krigssommaren 1940 som var inspiration till boken.


Sommarmötet 2023
Sommarmötet 2023 hölls lördagen den 5 augusti på Himmelsberga hembygdsmuseum. På  programmet stod bland annat ett kåseri över arkitektur och byggnadsvård i den öländska miljön. Det var mottagaren av 2022 års Stora pris, Leo Eriksson (fd stadsarkitekt i Borgholm samt slottsfogde på Solliden), som kåserade.

Sedan kunde medlemmarna fika eller eller äta lunch i Kaffestugan och därefter kunde de  ta del av vad Himmelsberga har att erbjuda i övrigt, till exempel den nyöppnade utställningen ”Loranga! Loranga! – en utställning om Barbro Lindgrens universum”,  sommarutställningen med konst och kulturhistoria  och ett vernissage i Lilla hallen. Sist men inte minst, musik och dans som riksspelman Lars Svensson och med flera bjöd på under denna ”folkmusikdag” på Himmelsberga.