Minnesord Hans Medelius

Ölandsklubbens tidigare sekreterare Hans Medelius avled den 16 juni 2014. Begravningen skedde i Uppståndelsens kapell på Skogskyrkogården i Stockholm. Senare spreds askan i minneslunden på Högby kyrkgård där en högtidlig och välbesökt minnesstund ägde rum den 30 juni.

Hans föddes 1933 i Vedby i Högby socken och där tillbringade han sina uppväxtår. För sin fortsatta skolgång i den fyraåriga realskolan i Borgholm var han från tidig ålder under skolterminerna inackorderad långt ifrån hemmet. Därefter följde lärarutbildning i Linköping och en period med tjänstgöring som folkskollärare i Enerum och Böda på norra Öland. I samband med sin militärtjänstgöring hade Hans lärt känna etnologen Mats Rehnberg vilken senare blev rikskänd som enväldig domare i TV-programmet 10000-kronors frågan. Denne rekryterade Hans så att han började arbeta vid Nordiska Museet i Stockholm. Där bidrog Hans bl.a. med att formulera kluriga frågor för att hålla dåtidens TV-tittare i spänning. Hans förblev verksam vid Nordiska Museet under hela sin fortsatta yrkesbana och slutade som förlagschef vid undervisningsavdelningen.

Hans härstammade från en gammal Ölandssläkt där männen varit jordägare och präster och han behöll alltid Öland i sitt hjärta. Hans släktträd stammade från en kyrkoherde på 1880-talet i Högby socken och som sommarölänning förblev han trakten trogen. Namnet Medelius kommer emellertid från sydöstra Öland och byn Medeby, en latinisering av en bys namn har ju varit vanligt i många prästsläkter. Som brukligt var förr skulle ju också äldste sonen ärva en gård och för yngre söner kunde det bli prästbanan. Eller så blev det andra livsöden så som för Hans.

Sedan barnsben var han van att se livet också utifrån ett historiskt perspektiv, uppmuntrad av pappan Eriks intresse för Åkerby härad och öländsk historia. Hans kunskap om sin egen och andras öländska släktförhållanden verkade outsinlig. Sin egen stora släkt på norra Öland var han starkt knuten till och intresserad av. Farfadern hade varit arrendator på Horns kungsgård, själv tillbringade han uppväxten på Vedby gård. Hans älskade denna plats på jorden. När föräldrarna och de tre Medeliussönernas moster Sigrid inte länge var i livet lät han stycka av en del av fädernejorden för att med god smak och säker miljökänsla bygga ett modernt sommarställe. Här kunde han umgås med bröderna Sten och Alf och svägerskorna Ursula och Monica och dryfta allehanda spörsmål och lokala frågor. Nära band fanns också med sysslingar på gårdarna Skede mosse och Solberga.

I Stockholm under vintertid följde Hans genom Ölandsbladet allt som hände på ön i stort som smått. Där var han mångårig medlem både i Sällskapet Ölänningarna och i Ölandsklubben. Han bidrog under åren verkligen aktivt inom Ölandsklubben i flera viktiga funktioner; som styrelsemedlem, sekreterare och klubbmästare. Vid klubbens kroppkaksmiddagar kåserade han över två specialintressen ”Nötter på Öland” och ”Kroppkakor på Öland och i Litauen” och dessa finns publicerade på klubbens hemsida. Vid sin bortgång lämnade Hans ett nästan helt färdigt bokmanus om kroppkakor efter sig. Tidigare kolleger vid Nordiska museet har nu ambitionen att detta ska kunna komma att publiceras.

Som tidigare ordförande med Hans som sekreterare samverkade vi under drygt ett decennium. Dels med de återkommande sammankomsterna i Gamla Stan varje vår och höst med vidhängande val av teman för kåserier med ölandsanknytning, dels med stipendietilldelningar till ölänningar ur klubbens två fonder och tilldelningen av det årliga Stora Priset. Minnesvärt är också förarbetet och genomförandet av tvådagarsresan på Öland i Linnés spår 2006, 90-års jubiléet i Borgholm 2011 samt alla de olika sommarmötena på ön. Alltid var det ett lika angenämnt som lärorikt och friktionsfritt samarbete.

Ölandsklubben står i stor tacksamhet för alla Hans insatser genom åren och som kommit klubbens medlemmar till del. Saknaden blir stor. Denne bildade, ölandskunnige, plikttrogna och ödmjuka människa är en ynnest att vi har fått ha i vår krets. Hans Medelius lämnar många spår och ett ljust minne efter sig.

Catharina Lindencrona

 

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *