När Ölandsklubbens ordförande, Rolf Attoff, förra året hälsade välkommen till den första torsdagsträffen på kvarterskrogen Öländskans Spis på Södermalm, sjösattes en ny tradition – ”after work på öländska”. Torsdag den 13 oktober, efter ett långt öländskt sommaruppehåll, drar en ny säsong igång.
Nu är det äntligen dags för nya torsdagsträffar på Öländskans Spis. Förra årets aktiviteter, med besök från bland annat Kackelstugan, Ölandsbladet och Drottning Victorias vilohem, drog alla fulla hus.
Tanken med träffarna på Öländskans Spis är att sommarölänningar (eller vinterstockholmare som Ölandsklubbens i Stockholm framlidne ordförande Björn Forssell litet skämtsamt valde att kalla sig) skall kunna träffas för att prata ölandsminnen, äta kroppkakor eller ta en öl i baren. Vid varje tillfälle finns en gästvärd som håller i programmet, och hela upplägget skall kännas otvunget och familjärt.
Det gemensamma för alla visstidsboende och Stockholmölänningar är, enligt Rolf Attoff, att alla älskar Öland.
– Andelen visstidsboende på Öland är lika stor som andelen permanent boende, alltså ungefär 25 000. För det öländska samhället, näringslivet och öns kultur är vi minst lika viktiga som Ölands fast boende, menar Rolf Attoff.
Premiärkvällen torsdag den 13 oktober, när den öländska skördefesten är avklarad och de flesta visstidsboende motvilligt lämnat Öland, är den nye turistchefen Staffan Smedfors gästföreläsare. Han kommer att berätta om den fantastiska utvecklingen på Öland, med bland annat Borgholms 200-årsjubileum, Skördefesten som firar 20 år, Kungsrallyt och inte minst om planerna för framtiden.
Resterande torsdagsträffar under vinterhalvåret är planerade till 10/11, 8/12, 19/1, 8/2, 8/3 med våravslutning den 6 april. Torsdagsträffarna är öppna för alla ölandsvänner och arrangeras av Ölandsklubben i Stockholm i samarbete med Öländskans Spis.
Mer om Ölandsklubbens verksamhet, och hur man blir medlem, finns att läsa på hemsidan www.olandsklubben.se
Ringa in torsdagskvällarna i kalendern redan nu och boka gärna bord om du vill äta på Öländskans Spis. Är du sugen på kroppkakor, så kokas dessa på plats och smakar utmärkt. Andra delikatesser är isterband och chèvreost, som liksom ölet från Kackelstugan levereras direkt från Öland.
Kan du inte komma till Öland, får Öland komma till dig, för att travestera på det välkända ordspråket.
ROLF HÄGGSTRÖM, LÖT