Festligt firande av Ölandsklubben 100 år

Hundraårsjubiléet

Ölandsklubben i Stockholm, grundades 1921

Hundraåringarna blir fler och fler. Alla får de ett gratulationsbrev av Kungen. På samma sätt fick den hundraåriga Ölandsklubben i Stockholm gratulationer från Kungen i hans egenskap av dess Höge beskyddare. Det skedde i samband med den stora jubileumsfesten som nyligen ägde rum i Läkarförbundets festvåning i Stockholm.

Ölandsklubben i Stockholm var till en början en illuster herrklubb – i den tidens bemärkelse. Det kungliga beskyddarskapet har gått i arv från Gustav V, till Gustav VI Adolf och nu till vår nuvarande kung. Dessförinnan hade drottning Viktoria tackat nej till det uppdraget, man får förmoda för att det var en herrklubb. Det var först på 1940- talet som kvinnor bjöds in att vara medlemmar.

Den oinitierade kan tro att herrklubben ägnade sig åt fester och skålande, men det är helt fel. Det främsta syftet var att hålla kontakten med andra ölänningar i förskingringen, framför allt med dem som flyttat till Stockholm. Det låg i tiden att bilda gillen och klubbar som ett sätt att bevara banden till hemorten. Idag har detta inte samma betydelse på grund av kommunikationerna.

Klubben har nu en betydligt bredare rekryteringsbas och är öppen för alla med någon form av anknytning till Öland. Det viktiga kittet är det gemensamma intresset för natur, kultur och konst som på något sätt är kopplade till Öland. Som ett uttryck för detta ordnas sammankomster ett par gånger per år med intressanta föredrag, ofta av någon som vunnit Ölandsklubbens stora pris. På sommaren gör klubben en utflykt till intressanta öländska naturmiljöer och kulturplatser.

Alltsedan början av 1940-talet förvaltar klubben två fonder vars avkastning används för att främja Ölands utveckling, särskilt vad gäller konstnärliga och kulturella intressen samt naturskydd. Det började med ett insamlat startkapital på blygsamma 1500 kronor. Den grundplåten har nu genom ett väl förvaltat aktiekapital vuxit mångtusenfaldigt med åren.

Så var dags, ett år försenat, att manifestera födelsedagen med ett hundraårsjubiléum! Det skedde nyligen med en stor jubileumsmiddag med tal, musik och framträdanden i ett underhållande divertissemang. Ordförande Ann-Mari Thorsén hälsade alla välkomna med en intressant historiebeskrivning om klubbens mångåriga verksamhet och gärning. Hon läste också upp gratulationsbrevet från Kungen. Gästerna började därefter begå den utsökta trerättersmiddagen, allt väl komponerat av krögaren Mats Åkerhielm.

Inflikat mellan rätterna fick gästerna en mycket uppskattad och stämningshöjande underhållning av skådespelarna Johanna Rane, Henrik Bergström och Joel Berg. Det bjöds på humoristiska sketcher, sånger och recitationer som alla alluderade på Öland, Stagnelius, kungaparet, fågelskådning à la Povel Ramel, ”Öppna landskap” mm.

Kvällen avslutades med ett kåseri av festens gästtalare, journalisten Ulf Wickbom. Han gav på ett poetiskt sätt en beskrivning av hans egna upplevelser av ”sin” ö, framför allt de nordligaste fem fattigaste socknarna. Han ställde dem i kontrast till den bördiga Mörbylångabygden och det eviga stora allvaret. Tänk så stora variationer i detta Sveriges minsta landskap! De rika historiska skatterna och öns tidvis våldsamma historia fördjupar och förtätar upplevelsen av ön.

När middagen och underhållningen var slut sjöngs traditionsenligt Ölandssången, denna gång tonsäkert efter försång och ackompanjemang av skådespelartrion.

Hurra för hundraåringen!
Anders Rane och Ann-Mari Thorsén

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *